Wolf Association Sweden
WAS

Akut Anmälan till JO

was_2c_cmyk_for-webb2-300x300

Sedan en tid har WAS noterat att svenska jägare avrättar ett par vargar i veckan, nu möts man av rubriker såsom
”Fyra vargar skjutna på mindre än en vecka.
Dalanytt 1 Sveriges Radio: Attackerade jakthund. I samband med älgjakten har i dag två vargar skjutits.”

Det faktumet att vi talar om ett utrotningshotat djur gör det hela extremt allvarligt. Det mönster vi ser är att jägarna tycks missbruka §28 jaktlagen genom att använda sina hundar i vargmarker vetandes att de två är naturliga fiender. När vargen så reagerar som jägarna önskar skjuter man vargen och hänvisar sedan till §28. Hade detta varit en arrangerad kamp mellan två hundar hade djurskyddsmyndighet omedelbart agerat med alla åtgärder tillgängliga såsom polisanmälan etc. Dessvärre tycker vi oss se ett tydligt mönster av att Länsstyrelse samt Naturvårdsverk bara tittar på eller rent faktiskt aktivt deltager genom att bekräfta §28 som om våra svenska vargar över natt antagit formen av något slags zombieliknande attackerande främmande väsen vilket alla sunda människor förstår är en ren täckmantel för att kunna utrota ett rödlistat djur.

Vi menar att här bryter en stor massa emot dels djurskyddslagar när man offrar sina hundar som bete, samt jaktlagen när man missbrukar §28 för att utrota vargen för att inte tala om de brott mot EU direktiven vi lyder under rörande utrotningshotade djur. Att vi har ovan nämnda myndigheter som aktivt tiger, inte anmäler jaktbrott eller ser till hundarnas bästa genom att anmäla dessa hundägare för djurplågeri etc. för att skydda och förvalta alla djur involverade från detta grymma förfarande är horribelt rent ut sagt och det gör dem delaktiga samt ansvariga för att detta kan fortgå.

Vi kan inte nog stressa allvaret i detta då det dessutom är som en ny slags hundkamp startad av människor där man riktar det hela mot utrotningshotade djur och ansvariga myndigheter gör inget för att stoppa det.
Det finns mycket regler runt djurskydd av egna tamdjur samt hur man måste uppfylla samtliga regler av att ha vidtagit alla möjliga åtgärder runt detta innan man ens får lov att använda sig av §28 i jaktlagen.
Under 2013 har 25 vargar dött i Sverige och då har mestadels av dessa vargar avrättats med hjälp av §28 och vi bifogar länk
nedan om detta. WAS menar att hade man följt reglerna om stängsel, jordbruksverkets rekommendationer om att stalla in djur vid fara för rovdjursangrepp, sett till att ha sina hundar under rejäl uppsyn som det anstår ALLA hundägare, så hade sannolikt inte en enda av dessa vargar behövt dö. Allvaret i det när vi talar om ett utrotningshotat djur gör ärendet extremt akut.

WAS anhåller om att JO utreder ärendet akut då mycket står på spel som ej kan återställas när skadorna är inträffade.
Med tanke på den granskning Sverige står inför i EU rörande vår rovdjursförvaltning är det förödande att ovan myndigheter inte ser till befintlig lagstiftning på alla områden för att genom det uppfylla EU direktiven utan istället tycks göra det rakt motsatta genom godkänna vad vi menar är falsk förespegling av självförsvar när de som jagar och driver våra vargar trots strikta förbud att göra så själva orsakar hela scenariot i syfte att få utrota dessa djur. Våra myndigheter skall motverka sådant, inte medverka till det. WAS har som sagt under en tid sett detta vidriga mönster, och vi kommer i denna anmälan presentera bevis för att man nu gått från att missbruka §28 till att etablera sig politiskt samt organisera denna vidriga typen av lagbrott för att kunna skjuta även i de fall varg vistas i närheten av folk som rent faktiskt inte
har vapen själva i syfte att försäkra sig om denna utrotning. WAS menar att inte ens myndigheterna i fråga är dummare än att de mycket väl vet vad som pågår, men tiger, godkänner §28 och därmed medverkar till grova jaktbrott på
utrotningshotade djur.

Detta kräver WAS granskning av hela vägen samt att alla berörda instanser agerar för att stoppa detta omedelbart! WAS kräver också en komplett utredning huruvida jakt med lös hund bör förbjudas helt med tanke
på att det är just detta djur som används som ”bete” och WAS anser det vara ett mycket grovt brott mot våra befintliga djurskyddslagar!

WAS kräver att antingen §28 stoppas omedelbart p.g.a det allvarliga missbruket alternativt att det vid varje fall av avrättning av ett utrotningshotat djur kallas in fullständigt oberoende personal för bedömning av huruvida alla djurskyddsregler samt EU direktiv följts innan djuret avrättades. Utlovad länk: http://w-a-s.se/?page_id=10003

Tack på förhand.
O.S.A snarast och utan dröjsmål.

____________________________________
Carola Ankar Styrelseledamot, presstaleskvinna samt internationell kontakt i WAS/ Wolf Association Sweden.
Orgnr; 802454-4846

(O.B.S Detta är något förkortat till skillnad från originalet)

Translation

SvenskaEnglishNorskDeutschDanskSuomiFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Kategorier

Arkiv

Döda vargar 2016

Sverige; 42 stycken

Uppdaterat 2016-12-30

Licensjakten. 2 jan-15 feb. 13 stycken
Jakten i Dalarna avslutad den 20/1-16

Dalarna/Lövsjöreviret
7/1. 1Hane
6/1. 2 Hanar
3/1. 2 Hanar + 1 Tik
2/1. 1 Hane

Gävleborg
Jakt avblåst. 6 vargar skjutna
9/1. 1 Hanvarg +1 Tik
8/1. 2 Tikar + 1 Hanvarg
5/9. 1 Hanvarg

Norge; 6 st
Finland; 78 st (Licensjakt 2016 19 st)

Döda vargar 2014-15

2015
Sverige; 71st
Norge; 13st
Finland; 48 st
Uppdaterat 2015-12-31
( 142 Skandinaviska vargar dödade i år)

SKYDDSJAKT JÄMTLAND>
> 3 vargar skjutna, 15/2
> 1 varg skjuten, 24/2
LICENSJAKTEN 2015
45 vargar !!
10 vargar skjutna i Värmland, område 1. 28/1
14 vargar skjutna i Värmland, område 2. 28/1
12 +1 vargar skjutna i Örebro, 1/2
4 vargar skjutna i Dalarna, område 1. 28/1
4+1 vargar skjutna i Dalarna område 2. 28/1
2 avräknade p.gr.av sakbbangrepp

Totalt: 45 döda vargar under jakten t.o.m 1/2 -15

3 st. misstänkt jaktbrott. 5, 7 januari 2015

Tatalt 2014. 48 Stycken

2013 > 33 st. + 14 st. Norska
2012 > 56 st. (+ 5 ofödda)
2011 > 40 st.
2010 > 60 st.

Se sidan; Sammanställning döda vargar som ni hittar under Menyn "VARGEN"

Hur många vargar behöver vi ? Linda Laikre

Vargmanifestationen i Sthlm 7/3 2015

WAS demonstration Sthlm Miljödep.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove