Wolf Association Sweden
WAS

Jägarförbundet saknar självkritik

En insändare publicerad 2014-01-22 i Hela Hälsingland med signaturen Daniel Ekblom.

Vi citerar denna nedan:

”Det börjar med ”bristande tilltro till demokratin” och man nämner riksdagens beslut 2001, 2009 och nu 2013. Då jakten stoppats menar de att tilltron till de demokratiska besluten satts ur spel. Herrarna saknar dock förmågan att reagera över det antalet gånger som regeringen fattat ett beslut, som blivit upphävt av en fristående domstol och fått kritik från EU-kommissionen, och att det i stället sänker tilltron för såväl regeringen som Jägarförbundet att finna en hållbar lösning i denna fråga.

De skriver om hur Jägarförbundet har försökt skapa en acceptans för vargarna, men om man tillfälligt bortser från frågan om vargjakt eller ej, så ser såväl Jägarförbundet som regeringen vargfrågan endast ur ett perspektiv. Hur vore det om dessa parter i stället skulle vända på frågan och fundera på hur man skapar acceptans för ett lägre vargbestånd?

Eftersom Sverige jämförelsevis har ett lågt antal vargar, som dessutom har stora inavelsproblem, är det uppseendeväckande att alternativa metoder som att ta vargvalpar från deras bon och på ett lugnt och humant sätt avliva dessa, vilket även skulle urskilja så att inte alfapar och genetiskt viktiga djur skjuts bort, överhuvud taget inte nämns i den framtida rovdjurspolitiken. Men det har väl sin naturliga förklaring i att jägarkåren då skulle förlora sin nöjesjakt.

Än mer skrämmande är det att i texten läsa de förtäckta hot och antydningar som herrarna sprider. De förmedlar att det föds en desperation… en farlig kraft, som tar sig uttryck i handlingar som ingen vill ha… en hopplöshet som ger näring till destruktiva idéer… inse faran med att inte vilja hitta lösningar och kompromisser… Man hänvisar till Finland där finska myndigheter anger illegal jakt som det som reglerar vargstammen… att det finns en utbredd förståelse för den illegala jakten hos den finska landsortsbefolkningen… Pliktskyldigt skriver de även att Svenska Jägarförbundet är emot all form av illegal jakt men kan inte låta bli att ha som slutord Vad skall vi säga för att ingjuta nytt hopp, när vanmakten föder desperation?

Ja, vad sägs om att till exempel fortsätta med er inledning; att vi bor i en demokrati där vi har lagar och regler att följa – vilket även gäller Jägarförbundet och dess medlemmar. Att även djurnäringen har en skyldighet att skydda sin verksamhet vilket innebär stängsling vid till exempel lammuppfödning, precis som andra näringsidkare måste låsa och larma sina lokaler. Att det är oansvarigt att släppa sina jakthundar i kända vargrevir och som djurägare, jägare eller ej, måste man ta ansvar för sina djur.

Avslutningsvis kunde man samma dag läsa att tusentals människor samlats för att manifestera för samtycke i våldtäcktslagen och protestera mot sexuellt våld, detta utan några dolda hot om medborgargarden eller att ta lagen i egna händer. Denna rättighet anser sig tydligen Björn Sprängare och Bo Sköld samt dess medlemmar i Jägarförbundet ensamma ha, om man kan läsa mellan raderna.”

Daniel Ekblom

>>>Läs insändaren i sin helhet här på helahalsingland.se

(Karikatyr/montage av Jimme P har inget samband med insändaren)

Translation

SvenskaEnglishNorskDeutschDanskSuomiFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Kategorier

Arkiv

Döda vargar 2016

Sverige; 42 stycken

Uppdaterat 2016-12-30

Licensjakten. 2 jan-15 feb. 13 stycken
Jakten i Dalarna avslutad den 20/1-16

Dalarna/Lövsjöreviret
7/1. 1Hane
6/1. 2 Hanar
3/1. 2 Hanar + 1 Tik
2/1. 1 Hane

Gävleborg
Jakt avblåst. 6 vargar skjutna
9/1. 1 Hanvarg +1 Tik
8/1. 2 Tikar + 1 Hanvarg
5/9. 1 Hanvarg

Norge; 6 st
Finland; 78 st (Licensjakt 2016 19 st)

Döda vargar 2014-15

2015
Sverige; 71st
Norge; 13st
Finland; 48 st
Uppdaterat 2015-12-31
( 142 Skandinaviska vargar dödade i år)

SKYDDSJAKT JÄMTLAND>
> 3 vargar skjutna, 15/2
> 1 varg skjuten, 24/2
LICENSJAKTEN 2015
45 vargar !!
10 vargar skjutna i Värmland, område 1. 28/1
14 vargar skjutna i Värmland, område 2. 28/1
12 +1 vargar skjutna i Örebro, 1/2
4 vargar skjutna i Dalarna, område 1. 28/1
4+1 vargar skjutna i Dalarna område 2. 28/1
2 avräknade p.gr.av sakbbangrepp

Totalt: 45 döda vargar under jakten t.o.m 1/2 -15

3 st. misstänkt jaktbrott. 5, 7 januari 2015

Tatalt 2014. 48 Stycken

2013 > 33 st. + 14 st. Norska
2012 > 56 st. (+ 5 ofödda)
2011 > 40 st.
2010 > 60 st.

Se sidan; Sammanställning döda vargar som ni hittar under Menyn "VARGEN"

Hur många vargar behöver vi ? Linda Laikre

Vargmanifestationen i Sthlm 7/3 2015

WAS demonstration Sthlm Miljödep.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove