Wolf Association Sweden
WAS

Hur kan en minoritetsgrupp som jägare, hota med tjuvjakt??!

Hur kommer det sig att en minoritet som jägarna faktiskt är, kan hota och utpressa med ord som: Får vi inte tillfredsställa oss med att skjuta bort lite varg legalt, så kommer vargarna ändå försvinna…

Känner inte till något annat område inom politiken där hot om organiserad brottslighet skulle fungera för en minoritet som vill driva ett särintresse. Men jägarlobbyn driver på och är flitiga inom media och kör sitt vanliga skräcktema att folk flyr glesbygden och att alla näringar inom djurhållning måste avvecklas… Finns ingen fakta som stödjer dessa påstående från jägarorganisationerna. Intressant att läsa om dem olika politiska företrädarna som uttalar sig. Landshövdingen Maria Norrfalk påpekar idag att hon finner det förbryllande att Naturvårdsverket avslog licensjakten i Dalarna: -”Det är en fullkomligt absurd situation. Risken är stor att förtroendet för vargpolitiken urholkas, att personer tar lagen i sina egna händer.”

WAS finner det konstigt att dessa olika politiker menar att lite vargjakt årligen ökar acceptansen hos dessa jägare och därmed så skulle allt vara lugnt och fridfullt i vargdebatten. Finns mycket att ta hänsyn till och inte minst att vi säkerställer gynnsam bevarandestatus (GYBS) för vargen och arbeta på hur vi skall minimera inavelsproblematiken mm.

Jägarna menar för att det ska finnas acceptans (även från olika politiska företrädande) hos dem för varg, så måste dem få döda varg legalt varje år… När blev det legalt att hota om lagbrott och grovt sådant, för annars bryter dem mot lagen? Hur kan media spegla dessa jägare och ge dem så mycket plast i media, dem utpressar ju om grovt jaktbrott??

En skyddsjakt som skedde nyligen i ett vargrevir, där menar WAS att man utlyste skyddsjakt på felaktiga grunder. Dem visste inte vilken varg som orsakade problem, men gav ändå tillåtelse att skjuta alfahannen och dem dödade istället en tik. Svar kommer troligen snart om denna tik, som kanske/troligen var alfahonan till dem 5 valparna i reviret. Att ta skyddsjakts beslut utan att först säkerställa vem eller vilka som är s.k problemvarg, är inte rätt. Man kan skjuta bort genetiskt mycket viktig varg och då framkommer detta först fram under en obduktion och alldeles för sent.

Jan Guillou skrev redan 2011 om ordet acceptans som var påhittat av jägarorganisationerna och återfanns till och med i politiken. Anders Carlgren föll för minoriteten jägarnas grupptryck och började även han använda ordet acceptans. Se länk: Fakta spelar ingen roll för varghatare

Av: Jimme Persson*/WAS
Sekreterare/Ledamot

Translation

SvenskaEnglishNorskDeutschDanskSuomiFrançais
by Transposh - translation plugin for wordpress

Kategorier

Arkiv

Döda vargar 2016

Sverige; 42 stycken

Uppdaterat 2016-12-30

Licensjakten. 2 jan-15 feb. 13 stycken
Jakten i Dalarna avslutad den 20/1-16

Dalarna/Lövsjöreviret
7/1. 1Hane
6/1. 2 Hanar
3/1. 2 Hanar + 1 Tik
2/1. 1 Hane

Gävleborg
Jakt avblåst. 6 vargar skjutna
9/1. 1 Hanvarg +1 Tik
8/1. 2 Tikar + 1 Hanvarg
5/9. 1 Hanvarg

Norge; 6 st
Finland; 78 st (Licensjakt 2016 19 st)

Döda vargar 2014-15

2015
Sverige; 71st
Norge; 13st
Finland; 48 st
Uppdaterat 2015-12-31
( 142 Skandinaviska vargar dödade i år)

SKYDDSJAKT JÄMTLAND>
> 3 vargar skjutna, 15/2
> 1 varg skjuten, 24/2
LICENSJAKTEN 2015
45 vargar !!
10 vargar skjutna i Värmland, område 1. 28/1
14 vargar skjutna i Värmland, område 2. 28/1
12 +1 vargar skjutna i Örebro, 1/2
4 vargar skjutna i Dalarna, område 1. 28/1
4+1 vargar skjutna i Dalarna område 2. 28/1
2 avräknade p.gr.av sakbbangrepp

Totalt: 45 döda vargar under jakten t.o.m 1/2 -15

3 st. misstänkt jaktbrott. 5, 7 januari 2015

Tatalt 2014. 48 Stycken

2013 > 33 st. + 14 st. Norska
2012 > 56 st. (+ 5 ofödda)
2011 > 40 st.
2010 > 60 st.

Se sidan; Sammanställning döda vargar som ni hittar under Menyn "VARGEN"

Hur många vargar behöver vi ? Linda Laikre

Vargmanifestationen i Sthlm 7/3 2015

WAS demonstration Sthlm Miljödep.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove