Association loup en Suède
WAS

Était lettre ouverte au gouverneur Chris Heister

Stoppa skyddsjakten i Sjundareviret

received_501960426653190-1-1

På bilden syns två av sjundavalparna.Bild tagen av Lst:s åtelkamera.

År 2014 formé territoire deux loups dans Sjundareviret et le gouvernement provincial a tenu une séance d'information pour les résidents et les propriétaires dans la région. Nous partons du principe qui a donné des informations sur la meilleure façon de protéger leurs animaux et la façon de réduire le risque de conflit entre les humains et les prédateurs.

Den gård som ligger närmast reviret är Molstabergs gård. När vargen etablerade sig i området var stängslet runt gårdens hagar helt undermåliga. Länsstyrelsen åkte dit och hjälpte till att sätta upp nattfållor med lapptyg där fåren kan vistas på natten, då risken för angrepp är som störst. Dessa togs dock ned ganska omgående av ägarna vilket visar på en ovilja redan från början att tillmötesgå Länsstyrelsen.

Det styrks av Björn Aschan, gårdens ombud, som till Sveriges radio la 11 november i fjol säger att stängslenär alldeles utmärkta när det gäller att hålla fåren inne, som är vår skyldighet enligt djurskyddslagen. Vi har ingen skyldighet som håller vargen ute.

I en annan intervju med Björn Aschan, (LT, 30 septembre 2015) då vargtiken sköts säger han: ”Det var väl på tiden. När länsstyrelsen inte kan ge sådana villkor för skyddsjakt att vi kan bli av med vargarna är det med stor tillfredsställelse vi hör att en av dem har blivit skjuten på annat sätt”.

Hela ärendet med Molstaberg har blivit prestige. I stället för att vidare se över lösningar och tillmötesgå varandra har Länsstyrelsen backat tillbaka för att gå på Molstabergs linje att skjuta en rödlistad art för att gården inte anser sig ha skyldighet att hålla vargen borta från sina får.

Fåren på Molstaberg togs in över vintern och allt blev lugnt. Under denna tid försvann varghannen spårlöst ur reviret och endast valparna blev kvar.

Det var alfaparet som stod för de flesta fårattackerna förra året – valparna var inte gamla nog för att kunna jaga själva. Därför kan man inte lägga valparna till last för angreppen.

När får i augusti åter flyttades till dödens hage, där det ännu inte påbörjats uppbyggande av rovdjursavvisande stängsel, skedde en vargattack ganska omgående. Detta torde inte komma som en överraskning då denna hage var lättillgänglig för vargen, precis som tidigare. Det är årets första och enda attack på fåren.

Från Molstabergs sida borde man ha varit proaktiv och kunnat förutse att en attack var förestående då man själva inte gjort nödvändiga åtgärder för att förhindra ett möjligt angrepp. Detta naturligtvis förutsatt att syftet inte var det omvända, att få ett skäl för skyddsjakt som man hela tiden propagerat för på olika sätt.

Det har även kommit till vår kännedom att Molstabergs advokat och talesperson, Björn Aschan suttit med på länsstyrelsens möte. Hur kan man få till objektiva beslut om man tillåter en representant från Molstaberg att sitta med där beslut om just nämnda gård ska fattas? Mycket märkligt.

Dessutom togs beslutet tvärt emot vad välinformerade rovdjurskunniga experter rekommenderade. Skyddsjakten har sedan förlängts hela sommaren och hösten.

Vi vill härmed få svar på nedanstående frågor:

• Varför satt Molstabergs advokat med på Länsstyrelsens möten då viktiga beslut fattades?

• Varför förlängdes skyddsjakten när det inte hade skett några attacker på åtta månader?

• Varför pågår skyddsjakt ännu, när fåren är stallade för vintern?

• Varför kör ni över era egna experter i rovdjursfrågor? Så skedde även vid skyddsjakten på hannen.

• Skyddsjakt är till för att bland annat skjuta en enskild skadegörande individ som förorsakat ett problem. Hur har länsstyrelsen identifierat vargen som gjort skadan och hur vet jägarna vilken varg de ska skjuta? Det är väl inte länsstyrelsen mening att man ska skyddsjaga vilken varg som helst som råkar befinna sig i området? I så fall förfaller syftet med skyddsjakten i sin helhet.

Fåren kommer att stallas in för vintern, om de inte redan är installade, och därmed är grund för skyddsjakten inte längre tillämplig. Därför anser vi att skyddsjakten i Molstaberg ska avbrytas utan dröjsmål.

par Dunberg

ordförande, Association loup en Suède

Ronny Ferm

talesperson, Association loup en Suède

oppet-brev-chris-heister

Traduction

SvenskaEnglishNorskDeutschDanskSuomiFrançais
 Modifier la traduction
par Transposh - translation plugin for wordpress

Catégories

Archives

Tuez les loups 2016

Suède; 42 pièces

Mise à jour 2016-12-30

chasse de licence. 2 jan-15 février. 13 pièces
La chasse en Dalécarlie a terminé la 20/1-16

Dalarna / Lövsjöreviret
7/1. 1Mâle
6/1. 2 Les mâles
3/1. 2 Les mâles + 1 seulement
2/1. 1 Mâle

Gävleborg
la chasse a annulé. 6 loups tir
9/1. 1 loup mâle +1 seulement
8/1. 2 tapis + 1 loup mâle
5/9. 1 loup mâle

Norvège; 6 er
Finlande; 78 er (Permis de chasse 2016 19 er)

Tuez les loups 2014-15

2015
Suède; 71er
Norvège; 13er
Finlande; 48 er
Mise à jour 2015-12-31
( 142 Loups scandinaves tués cette année)

L'abattage JAMTLAND & gt;
& Gt; 3 loups tir, 15/2
& Gt; 1 loup tir, 24/2
La chasse licence 2015
45 Wolves !!
10 loups abattus dans le Värmland, zone 1. 28/1
14 loups abattus dans le Värmland, zone 2. 28/1
12 +1 loups abattus à Orebro, 1/2
4 loups abattus en Dalécarlie, zone 1. 28/1
4+1 loups abattus dans la région de Dalarna 2. 28/1
2 avräknade p.gr.av sakbbangrepp

Total: 45 tuer des loups pendant la t.o.m de chasse 1/2 -15

3 er. chasse délit présumé. 5, 7 Janvier 2015

Tatalt 2014. 48 Pièces

2013 & Gt; 33 er. + 14 er. Norvégien
2012 & Gt; 56 er. (+ 5 naître)
2011 & Gt; 40 er.
2010 & Gt; 60 er.

Voir la page; Compilation tuer les loups que vous pouvez trouver sous le menu "WOLF"

Combien de loups, nous devons ? Linda Laikre

Loup Manifestation à Stockholm 7/3 2015

WAS démonstration Sthlm Miljödep.

Tout le contenu original sur ces pages sont empreintes digitales et certifiée par Digiprove