Wolf Association Sweden
WAS

Illegal hunting

Kraftig ökning av tjuvjakt på varg
Efter flera års kamp mot den illegala vargjakten presenterade WWF siffror som visade att den illegala jakten nästan upphört. Figures that had direct impact on the government's predatory policies. Men den 31:e oktober 2011 could Expressen.se reveal that WWF is wrong. The illegal hunting suspected instead have increased, flera andra källor instämmer.

De senaste sex åren (from 2012) har ett 50-tal vargar försvunnit bara i Gävleborgs och Dalarnas län. Tjuvjakten har inte minskat, tvärtom, säger Mats Rapp, vargspårare på Länsstyrelsen i Dalarna.

Vargtiken hittades död, gömd under snö.

I skydd av mörkret jagades en fjolårstik över sjön Fansen utanför Bollnäs. Skotern körde på vargen flera gånger innan hon till slut slogs ihjäl med en träpåk. I februari 2011 hittade privatpersoner skoterspår med blod och hårtussar och larmade länsstyrelsens naturbevakare som i samarbete med polisen hittade den döda vargtiken. Två män, 50 and 40 years, misstänks nu för grovt jaktbrott (2012).

Polis och åklagare ska ha allt beröm de kan få för den framgång man hittills gjort i detta ärende säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg. Det är ett av få fall som med all sannolikhet kommer att leda till en rättslig process. Den illegala jakten sker ofta i det tysta och några spår kommer sällan eller aldrig fram.

Fel i rapporten
Efter flera års kamp mot illegal vargjakt visade nya forskaruppgifter i en rapport från Världsnaturfonden, WWF, plötsligt på en vändning. Att den illegala jakten nästan upphört. Enligt rapporten föll bara 15 radiomärkta vargar offer för illegal jakt i Sverige från 1998 fram till 2011. Uppgifterna skickades bland annat till dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. I ett tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken påpekade han att den illegala jakten på varg minskat med två tredjedelar de senaste åren. Det har fått rovdjurshandläggare och vargspårare ute i landet att reagera. Siffrorna är, menar de, för bra för att vara sanna.

Det är synd att det får sådan direktingång i de politiska besluten, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Vi ser att den illegala jakten på varg inte alls har minskat både genom de vargar som obduceras och på antalet vargar som försvinner, säger Mats Rapp, vargspårare på Länsstyrelsen i Dalarna och de får medhåll av Sven Lind, utredare vid polisens miljörotel på grova brott i Gävleborg.

Jag ser ingenting som tyder på att det skulle ha minskat och varför det skulle ha minskat så kraftigt, he says.

Bara radiomärkta
En förklaring är att WWF:s rapport bara gäller de radiomärkta vargarna.

Därför ger det en felaktig bild av verkligheten, säger Mats Rapp.

The 31:e oktober 2011 avslöjade Expressen.se opublicerade siffror på försvunna och illegalt dödade vargar i Dalarnas och Gävleborgs län. Minimum 77 vargar har illegalt dödats eller försvunnit från 1997 fram till 2011, enligt en sammanställning som Mats Rapp gjort. Den bygger bla. på information från länsstyrelsens inventeringar.

Att de har försvunnit är vi säkra på, och det är inte hög dödlighet på vuxna vargar. De allra flesta har blivit illegalt dödade tror vi, säger Mats Rapp.

Försvinner utan förklaring
Både han och Daniel Hansson på Länsstyrelsen i Gävleborgs län vill att rovdjursförvaltningen ska byggas på fakta och inte felaktiga grunder.

Vi höjer på ögonbrynen åt de här siffrorna för det är märkliga saker som hänt. Vargar försvinner utan att det finns någon logisk förklaring bakom, säger Daniel Hansson.

Förra årets vargkull i Tenskog försvann spårlöst och kan ha råkat ut för illegal jakt. I juni märkte länsstyrelsen de tre veckor gamla valparna från årets kull.

Han ger ett exempel: i augusti 2010 fanns det tydliga indikationer på valpar i reviret vid Tenskog, men när spårsnön kom så fanns det inga valpar kvar.

Efter att vi gjort insatser i samarbete med polisen i något som vi kallar föröppet ögai samma revir i år så finns de nya valparna kvar.

Även i Värmland finns det exempel på konstiga försvinnanden.

– I 2010 hade vi ett revir där vi såg fem djur plus två. Sen när snön kom såg vi inte till dem något mer, säger Lars Furuholm, fd. rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

En hel familjegrupp försvinner inte av naturliga skäl på en gång, men vi kan inte bevisa att det är illegal jakt, man måste hitta ett lik först, he continues.

Stöd av veterinärer
Länsstyrelsernas uppgifter får stöd av statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt, ALL, dit alla döda vargar ska skickas för undersökning. De ser en ökning av antalet illegalt dödade vargar den senaste femårsperioden.

– And, antalet vargar som var misstänkt illegalt dödade är 8 första perioden (1997-2004) and 46 i andra (2005-2011), säger Arne Söderberg obducent vid SVA.

Länsstyrelsernas siffror tillsammans med uppgifterna från SVA ger en helt annan bild av den svenska vargjakten. Den tyder på att den laglösa jakten på varg inte visar minsta tecken på att minska och diskussionsklimatet bland jägarna verkar hårdna. I samband med regeringens beslut att avblåsa licensjakten 2012 och ta bort taket på 210 vargar avbröt Svenska jägarförbundet sitt samarbete med regeringen.

English

SvenskaEnglishNorskDeutschDanskSuomiFrançais
 English
by Transposh - translation plugin for wordpress

Categories

Archives

Kill the wolves 2016

Sweden; 42 pieces

Updated 2016-12-30

License Hunt. 2 jan-15 feb. 13 pieces
The hunt in Dalarna completed the 20/1-16

Dalarna / Lövsjöreviret
7/1. 1Male
6/1. 2 He is
3/1. 2 He is + 1 only
2/1. 1 Male

Gävleborg
hunting called off. 6 wolves shot
9/1. 1 Hanvarg +1 only
8/1. 2 Mat + 1 Hanvarg
5/9. 1 Hanvarg

Norway; 6 st
Finland; 78 st (Hunting license 2016 19 st)

Kill the wolves 2014-15

2015
Sweden; 71st
Norway; 13st
Finland; 48 st
Updated 2015-12-31
( 142 Scandinavian wolves killed this year)

Culling JAMTLAND & gt;
> 3 wolves shot, 15/2
> 1 wolf shot, 24/2
Licensed hunting 2015
45 Wolves !!
10 wolves shot in Värmland, area 1. 28/1
14 wolves shot in Värmland, area 2. 28/1
12 +1 wolves shot in Orebro, 1/2
4 wolves shot in Dalarna, area 1. 28/1
4+1 wolves shot in the Dalarna region 2. 28/1
2 avräknade p.gr.av sakbbangrepp

Total: 45 kill wolves during the hunt t.o.m 1/2 -15

3 st. hunting suspected crime. 5, 7 January 2015

Tatalt 2014. 48 Pieces

2013 > 33 st. + 14 st. Norwegian
2012 > 56 st. (+ 5 unborn)
2011 > 40 st.
2010 > 60 st.

See page; Compilation kill wolves that you can find under menu "WOLF"

How many wolves we need ? Linda Laikre

Wolf Manifestation in Stockholm 7/3 2015

WAS demonstration Sthlm Miljödep.

All original content on these pages is fingerprinted and certified by Digiprove